Historia kawy w Triest sięga osiemnastego wieku. Każdego roku przez port przechodzi setki tysięcy ton kawy z całego świata. Obecnie Triest jest najważniejszym miejscem, jeśli chodzi o zrozumienie współczesnego rynku kawy. Z upływem czasu port w Trieście rozwijał się, stając się coraz ważniejszym dla międzynarodowego handlu kawą. Pod koniec XVIII wieku mistrzowie kawy z Triestu wprowadzili innowacyjny pomysł: mieszanki kawy. Wtedy też powstały pierwsze sklepy, gdzie można było kupić i skosztować świeżo palonej kawy. Dzisiaj swoją siedzibę w Trieście mają takie palarnie jak Hausbrandt czy Bazzara. Rola portu dla palarni kawy jest ogromna. Dzięki obecności największych importerów i nowatorskim zakładom przetwórczym daje to szansę palarniom na selekcję i dostarczenie najwyższej jakości ziaren z elitarnych zbiorów. Największe marki w Trieście inwestują bez przerwy w nowoczesne technologie, które zapewniają najwyższą jakość kawy od czasu jej zebrania. Dzięki temu Miasto zawsze było o krok dalej od rywali z branży przetwarzania oraz całej dystrybucji kawy. Nie od dzisiaj Triest jest symbolem w przemyśle kawowym i pozostanie w nim jeszcze na wiele lat