Kawowy raj w Triest

Jak to powstało?


Historia kawy w Triest sięga osiemnastego wieku. Każdego roku przez port przechodzi setki tysięcy ton kawy z całego świata. Obecnie Triest jest najważniejszym miejscem, jeśli chodzi o zrozumienie współczesnego rynku kawy. Z upływem czasu port w Trieście rozwijał się, stając się coraz ważniejszym dla międzynarodowego handlu kawą. Pod koniec XVIII wieku mistrzowie kawy z Triestu wprowadzili innowacyjny pomysł: mieszanki kawy. Wtedy też powstały pierwsze sklepy, gdzie można było kupić i skosztować świeżo palonej kawy. Dzisiaj swoją siedzibę w Trieście mają takie palarnie jak Hausbrandt czy Bazzara. Rola portu dla palarni kawy jest ogromna. Dzięki obecności największych importerów i nowatorskim zakładom przetwórczym daje to szansę palarniom na selekcję i dostarczenie najwyższej jakości ziaren z elitarnych zbiorów. Największe marki w Trieście inwestują bez przerwy w nowoczesne technologie, które zapewniają najwyższą jakość kawy od czasu jej zebrania. Dzięki temu Miasto zawsze było o krok dalej od rywali z branży przetwarzania oraz całej dystrybucji kawy. Nie od dzisiaj Triest jest symbolem w przemyśle kawowym i pozostanie w nim jeszcze na wiele lat

Wpływ kawy na miasto.

 
W Trieście możemy wypić kawę w wielu kawiarniach, o wieloletniej tradycji, które przyciągają klientów, bo kto podróżuje po Włoszech, ten wie, że trzeba wypić kawę w Triest. Niektóre z tych miejsc mają ponad stuletni staż w branży serwując tylko espresso, co bardziej sprawia, że miejsce jest atrakcyjne. Niektóre serwują tradycyjne rodzaje oraz kawę z urozmaiceniem. Występują również miejsca, które eksperymentują z ekstrawaganckim serwowaniem kawy, tworząc odmienne pozycje w menu.
W tym mieście istnieją szkoły oraz uniwersytet z kierunkami baristy, które przekazują historie kawy, techniki parzenia oraz serwowania. W Trieście organizowane jest mnóstwo wydarzeń i festiwali, przyciągają one sporo baristów nawet z całej europy oraz pewnych entuzjastów kawy. Branża kawowa jest częścią lokalnej gospodarki, ponieważ tworzy wiele miejsc pracy i przyciąga inwestycje. Szczególną rolą do kształtowania kultury kawy odgrywa rzemieślnicza marka Bazzara.

Bazzara, czyli tak właściwie co?

 
Historia rzemieślniczej palarni z Triestu Bazzara rozpoczęła się od spełnienionego marzenia Dioniso Bazzara, ktorego tak zafascynowała kawa, że w 1966 roku zdecydował się przejąć palarnię „La Brasiliana-Industria Triestina del Caffè”. Rodzina Bazzara od początku swoich dziejów z pasją selekcjonuje najszlachetniejsze odmiany Arabiki i Robusty, czyli smak włoskiej kawy.
Triest jest domem dla wielu znanych palarni, Bazzara wyróżnia się na ich tle. Tylko dlaczego? Przede wszystkim ze względu na pasję i zaangażowanie w procesie tworzenia kawy. Dla bazzary włoska kawa to kawa, która jest palona na świeżo i z największą dokładnością, jaką tylko się da oraz pochodzi z najlepszych plantacji. To znaczy, że każda partia ziaren jest starannie wybierana, tylko najlepsze odmiany Arabiki trafiają do palarni. Później są prażone we Włoszech tak, aby uwolnić ich pełen aromat i smak, żeby zaspokoić kubki smakowe każdego konesera kawy.
„Rzemieślnicza palarnia kawy Bazzara oddaje hołd włoskiej tradycji parzenia kawy”.