Ryby i owoce morza to podstawa kuchni sycylijskiej i sztandarowe dania większości restauracji na Sycylii. Ryby i frutti di mare kupimy na targu rybnym lub zjemy w knajpie.
Pasta alla Norma
Pasta alla norma to klasyczne danie kuchni katańskiej, makaron w połączeniu z bakłażanem smażonym na oliwie z oliwek, pomidorami oraz serem ricotta. Makaron w tym daniu przybiera różne formy.
Arancini
Jest to kulka lub stożek z ryżu do risotto z nadzieniem i ciągnącym się serem. Całość obtoczona w panierce i i smażona na głębokim tłuszczu. Arancini wypełnione są przeważnie serem, mięsem mielonym, sosem pomidorowym lub pesto pistacjowym.
Caponata
Caponata, czyli sycylijskie danie, którego podstawą jest bakłażan, a jako dodatki towarzyszą mu pomidory, seler naciowy, oliwki i kapary. Wszystko to pokropione jest odrobina octu jabłkowego, przez co zyskuje swój charakterystyczny słodko-kwaśny smak.
Parmigiana di melanzane
Danie to najprościej można określić jako lasagne z bakłażana. Parmigiana di melanzane to połączenie bakłażana, pomidorów oraz sera. Zaczynajac od warzyw są one najpierw podsmażane na oliwie, następnie układane warstwowo z serem i zapiekane.