Wszystko o mozzarelli

Skąd ta nazwa?

Tradycyjnie mozzarella ma różne kształty: kulki, małe kęski lub warkocz. Powstają z plastycznej masy serowej, którą podgrzewa się, ugniata i rozciąga, aż do uzyskania charakterystycznej “nitkowatej” konsystencji. Potem następuje cięcie i nadanie właściwej formy. Od tej właśnie czynności pochodzi nazwa sera. Bo po włosku “mozzare” znaczy “ciąć”.

Pierwszy ślad

Najstarszy dokument, w którym pojawia się nazwa “mozzarella”, pochodzi z XVI wieku i został napisany przez papieskiego kucharza Pietro Andrea Mattioli. Pisano, że był przygotowywany według “dawnej receptury”, stąd można przypuszczać, że już wtedy miał długą tradycję.

Nie tylko z bawolego mleka

Tradycyjna mozzarella wytwarzana była na południu Włoch w regionie Kampania. Do jej produkcji używano wyłącznie mleka bawolic rasy śródziemnomorskiej. Ich mleko, w porównaniu z krowim, zawiera dwa razy więcej białka i tłuszczów. W latach 40. ubiegłego wieku na północy zaczęto wytwarzać mozzarellę z mleka krowiego.

Czasem “fior di latte”

Obecnie mozzarellę najczęściej robi się z mleka krowiego lub mieszanki krowiego z bawolim. Mozzarella wytwarzana z mleka od krowy dla odróżnienia nazywana była „fior di latte”. Współcześnie niektóre zakłady mleczarskie czy producenci pizzy nadal używają tej dawnej nazwy.

Najważniejszy włoski produkt eksportowy

Mozzarella jest jednym z najbardziej znanych w świecie serów. Znana jest nie tylko w Europie, ale również w najbardziej odległych zakątkach świata, takich jak Nowa Zelandia czy Korea Południowa. Co ciekawe Włosi są dopiero na trzecim miejscu w światowym rankingu miłośników mozzarelli. Najwięcej jedzą jej Amerykanie.